kalendar događanja
vijesti

Marino Pirić za povijest Croatian Drift Challengea!

Hat trick Marina Pirića

15.10.2015.

news thumb

U nedjelju 4. listopada, na stazi ORYX Centra u Mičevcu održana je finalna runda ovogodišnjeg Croatian Drift Challenge-a koja će se po mnogočemu pamtiti! No krenimo od početka…

Početak finalne runde
Na startu se pojavio 21 od 27 prijavljenih vozača, od kojih su neki nažalost morali odustati zbog kvarova. No to nije umanjilo dobru trkaću atmosferu na i uz stazu, ponajprije zbog izuzetno velikog broja gledatelja koji je dosegnuo brojku i do nekoliko tisuća te zbog vrhunske forme najboljih hrvatskih i driftera iz susjednih zemalja. Podsjetimo, ove sezone domaći drifteri složili su prave trkaće “pile”, koje uz izuzetno atraktivan izgled (što gledatelji jako cijene) imaju i vrhunske performanse. To je ovu sezonu CDC-a podignulo na jedan novi, još profesionalniji nivo.

Što je obilježilo finalnu rundu CDC-a 2015.
Ova, zadnja runda hrvatskog drift prvenstva u sezoni 2015. bit će zapamćena po nekoliko povijesnih činjenica… Naime, bio je to prvi event na kojem je prošlogodišnji prvak Hrvatske u driftu, Marko Brkljačić, provozao svoj novi trkaći automobil – BMW E90 V8 LS s oko 520 KS s kojim će vjerujemo već od iduće sezone opasno konkurirati za svoj drugi naslov prvaka Croatian Drift Challenge-a. Vrhunski je to automobil koji između ostaloga ima ugrađen V8 motor iz Chevrolet Corvette, no jučer ga je Brklja vozio samo na treninzima, dok je u utrci nastupio sa “starim” automobilom – BMW E36 328 Turbo s oko 450 KS. Nadalje, tu je i jedna za sve ljubitelje drifta tužna činjenica, glasine kažu da je ovo možda bila posljednja utrka u driftu za miljenika hrvatske publike, a ujedno i bivšeg prvaka – Miroslava Zrnčevića – Mrguda koji je slavu stekao u Links Team-ovom Nissan Skylineu R34 GTT. Kako bilo, Mrgud je svoj možebitni zadnji drift nastup okrunio izvrsnim 3. mjestom te je, kako to biva i inače, pridobio velike ovacije publike, pogotovo kad je Skyline izbacivao velike plamenove iz auspuha tijekom vožnje. I za kraj, no NIPOŠTO ne manje važno ostavili smo jedan veliki rekord jednog velikog vozača drifta… Pobijedio je na prvoj utrci sezone u Zagrebu, na drugoj utrci na Grobniku završio je na 1. mjestu, a na finalnoj rundi, ponovno u Zagrebu, potpuno je dominirao i postao prvi čovjek koji je osvojio naslov prvaka Hrvatske u driftu pobijedivši na sve tri utrke sezone… Dame i gospodo – Marino Pirić!


Atraktivne borbe
Zbog već spomenutih kvarova na pojedinim automobilima u Top 16 plasiralo se 15 vozača. Tako je najbolje plasirani nakon kvalifikacija Clemens Kauderer u Toyoti Corolli AE86 od oko 600 KS imao direktan plasman u Top 8. Veliko iznenađenje uz velike ovacije publike pružio nam je Tihomil Iskra – Tikky koji je u Top 16 izbacio Karla Pavičića u nekoliko puta jačem automobilu (194 KS naspram 520 KS). Tu naravno treba uzeti i činjenicu da je s puno snažnijim automobilom i puno teže pratiti slabiji automobil kad si iza njega, no kad si naprijed imaš veliku prednost. U svakom slučaju, Tihomil zaslužuje same čestitke za jučerašnju vožnju. U Top8 ispalo je i nekoliko pretendenata za postolje, Kauderer se unatoč jako dobroj prvoj vožnji u drugoj izvrtio te ispao od Brkljačića, izvrsno raspooženi Mrgud izbacio je uvijek brzog Daria Folera, a Uroš Berdajs bio je bolji od Ive Znaora.


Od četvrtfinala do povijesti
Ono što je uslijedilo nakon osmine finala, točnije od četvrtfinala pa na dalje bilo je povijesno za CDC. Bile su to možda i najatraktivnije Twin Drift borbe ove sezone! Polako je padao mrak dok su na scenu stupali Brklja i Mrgud koji su publici pružili pravi spektakl. Mrgud je sa slabijim autom izvrsno parirao fantastičnom Brkljačiću, no nakon ponavljanja zbog izjednačenja u finale je ipak prošao prošlogodišnji prvak Brkljačić. Drugi četvrtfinalni par bili su Pirić i Berdajs koji su također pružili vrhunske borbe iz kojih je kao nadmoćniji izašao Marino Pirić. Bitku za treće mjesto vodili su Mrgud i Berdajs, a na zadnju stepenicu pobjedničkog postolja, kako smo ranije i rekli stao je gosp. Vatromet Zrnčević – Mrgud dok se već domaći Slovenac morao zadovoljiti drvenom medaljom. Došlo je vrijeme i za samo finale koje se odvijalo između dvojice Tokić Racing Team-ovih vozača. Obojica su krenula snažno no na kraju je, uz Brkljino odustajanje pobjednik, a i novi prvak Hrvatske u driftu, postao – Marino Pirić!

Tekst: Tin Beraković/Brzakolica.net
Fotografije by: Krešimir Lovrić/Brzakolica.net

1. mjesto: Marino Pirić
2. mjesto: Marko Brkljačić
3. mjesto: Miroslav Mrgud Zrnčević
Ukupni pobjednik CDC2015: Marino Pirić
foto galerija
sponzori